A Nemzeti Kézilabda Akadémia 2017. májusában indította útjára Lurkóprogramját, amelynek elsődleges célja a sportág megszerettetése a hat-tíz éves korosztállyal, s ezáltal az iskolai kézilabda-utánpótlás tömegbázisának szélesítése. A szivacslabdás foglalkozások és mérkőzések révén a játék alapjaival ismerkedő kisdiákok rendszeres edzés- és versenylehetőséghez jutnak, a rendszerből kikerülve pedig a helyi sportegyesületek játékosállományának növekedéséhez járulhatnak hozzá.

Nyolc iskola, száznegyven tanulójának részvételével indult a program, amelyben mára tizenegy partner iskolában négyszázhuszonhárom gyermek ismerkedhet a játék és a kézilabdázás örömével. Az oktatási intézményekben a mindennapos testnevelési óra kínálta időkeretben, a tanórákon, illetve az iskolai sportköri foglalkozásokon, a tanórákat követően kerül sor ezekre a gyakorlásokra. A heti kétszeri, vagy háromszori edzések a NEKA által összeállított szakmai program szerint zajlanak.

A Lurkóprogramban részt vevő iskola pedagógusai a NEKA Lurkó mentorral együttműködve végzik munkájukat. A mentor nemcsak személyes támogatást ad nekik, de gyakorlati információkkal, edzéstervekkel is segíti tevékenységüket. A szakmai program gyakorlati megvalósításában visszajelzésekkel, ajánlásokkal, a felmerülő problémák megoldására tett javaslataival, az edzéseken való alkalmankénti közreműködésével vesz részt. A pedagógusok ismereteinek bővítésére az akadémia negyedévenként rendez szakmai napokat, amely során gyakorlati és elméleti oktatásban egyaránt részesülnek. Ezt követően a NEKA szakembereivel közösen vesznek részt a kézilabda oktatásának legfontosabb kérdéseit részletező konzultációkon.

A program kétségtelenül legsikeresebb pillanata az évi két alkalommal sorra kerülő NEKA Lurkó Fesztivál, amelynek Balatonbogláron a Nemzeti Kézilabda Akadémia Sportcsarnok ad otthont. A legutóbbi, immáron ötödik alkalommal megrendezett találkozón, nem kevesebb mint négyszáz lurkó kézilabdázhatott a speciális méretű kispályákon, szivacslabdákkal megrendezett mérkőzéseken, amelynek eredményét a bírók nem számolták. A cél ugyanis nem a győzelem, hanem a játék öröme volt.

A NEKA Lurkóprogramja a pedagógusoknak szakmai anyagokat, edzéstervet, oktató videókat, hátizsákot és melegítőt, az iskoláknak 100 000 forint értékben sporteszközöket, a gyerekeknek pedig pólót, melegítőt, tornazsákot, kulacsot és sokoldalú képzést biztosít.

És ami még ezeknél is fontosabb: élményt, tapasztalatot, mosolygós gyermekarcokat!