Köszöntő

Szeretettel köszöntök minden jelenlegi és majdani akadémistát, szülőket, hozzátartozókat, barátokat, és mindazokat, akik a Nemzeti Kézilabda Akadémia honlapját olvassák!

Arra törekszünk, hogy ezen a fórumon folyamatos és naprakész információval szolgáljunk az Akadémián folyó oktató-nevelő munkáról, a szakmai- és szabadidős-, valamint az edzés- és versenyprogramokról. Így betekintést nyerhetnek egy olyan intézmény életébe, amely egyedülálló feltételrendszert teremtve a kiművelt emberfők és a kiváló sportolók nevelését tűzte ki célul. 

Fontos, hogy megismerhessék szakembereink véleményét és beszámolhassunk rövid-, valamint hosszú távú elképzeléseinkről.

Európa legmodernebb sportközpontjában a létesítményekkel együtt nem csak a képzésekhez szükséges feltételrendszert tudjuk biztosítani, hanem a sportág jövőjét támogató sportdiagnosztikai, sporttudományos háttér kiépítését is, amit a fiatalok képzése kapcsán használunk majd.

2016. a Nemzeti Kézilabda Akadémia létesítményfejlesztésének legfontosabb éve. Az elmúlt évben is úgy gondoltuk, hogy egy igazi álom valósult meg a kézilabdázás életében, hiszen a NEKA képzési rendszerének, szakmai tartalmának és alkalmazott módszereinek köszönhetően berobbant a magyarországi kézilabda-utánpótlás nevelésébe. Büszkék lehetünk eredményeinkre, mert az utánpótlás válogatottak igen jelentős részét az Akadémia növendékei alkotják.

Az elmúlt években megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően a balatonboglári sportközpont talán Európa legszebb kézilabda-centrumává vált. A 2016-os év fontos fejlődést hozott, hiszen a balatonboglári kollégium – számomra sokkal kedvesebb és találóbb nevén a „Lakófalu” – nemcsak szálláshelyként, hanem minőségi élettérként is működik. Fiataljaink lakhatási lehetőségei mellett képzési színterek is létrejöttek. A közösségi létet szolgáló éttermi tér, a modern táplálkozást biztosító konyha és azok felszereltsége is világszínvonalú. Napjainkban a sportteljesítmény növelésében a megtervezett sportszakmai munka mellett a prevenció, a regeneráció és a rehabilitáció is kiemelt szerepet játszik. A csodálatos ősparkban elhelyezkedő, megújult Balaton-parti kollégium területén erre is, valamint a szabadidő sokoldalú eltöltésére is lehetőség nyílik, különös tekintettel a kiegészítő- és vízisportok gyakorlására.

Az elkészült kivételes méretű sportcsarnok modern sport- és környezetkímélő üzemeltetési technológiával épült, optimális lehetőséget biztosítva a sokoldalú beltéri felkészítéshez és versenyeztetéshez. A kiszolgáló helyiségek, öltözők, orvosi és egészségügyi létesítmények lehetővé teszik nemzetközi tornák, válogatott mérkőzések rendezését és sportágunk magas szintű kultúrájának képviseletét, népszerűsítését. A szabadtéri sportközpont megújulása, az atlétikai futópálya és labdarúgópálya minőségi kialakítása, valamint az erőfejlesztésre szolgáló, illetve proprioceptív edzésmódszer lehetőségét biztosító fejlesztések presztízs értékkel bíró változást hoztak a közelmúlthoz képest. Az elkészült létesítmények a nemzetközi szabályoknak, szabványoknak teljes mértékben megfelelnek.


A további fejlődéshez a megújuló létesítmények mellett újabb munkalehetőségeket létesítő fejlesztéseket tervezünk, melyek része a közösségi ház, az interaktív látogatóközpont és a sporttudományos kutatások feltételeit biztosító beruházások. 

A magyar fiatalok és a kézilabda sport nevében köszönettel tartozunk a forrásokat biztosító magyar állam, az építtető Nemzeti Sportközpontok, a kivitelező ZÁÉV Zrt., valamint Balatonboglár Város, illetve szponzoraink támogatásáért. Külön köszönet jár a működtetésben vállalt szerepükért is. Sikerült közös erővel elérnünk, hogy Balatonboglár e minőségi sportlétesítménynek köszönhetően Európa sportvárosai közé emelkedett. Bízom benne, hogy jövőre az idei évet értékelve már beszámolhatok Önöknek a harmadik fázis befejezéséről, a sportágspecifikus fejlődést támogató, sporttudományos és pedagógiailag is kiemelt jelentőségű közösségi létesítmények megvalósulásáról.

Csapataink szereplése az elmúlt években minden várakozást felülmúlt, hiszen mindkét szakágban magyar bajnoki címeket sikerült realizálni. Sportolóink küzdőképessége, szakmai tudása - köszönhetően az edzők áldozatos munkájának – meghozta már rövid távon is azt a sikert, ami a NEKA feladata, amit be kell töltenie az országban:  a többi utánpótlásképzéssel foglalkozó klubball együtt az utánpótlás-  és felnőtt válogatottak személyi állományát közös összefogás során biztosítani.

Nagy szeretettel és tisztelettel köszönöm meg mindenki támogatását, a szülőknek a velünk történő együtt gondolkodást és a problémás estek rugalmas megoldását. Kiemeltem köszönöm támogatóinknak, hogy hozzájárulnak a professzionális körülmények között végezhető professzionális munka teljesítésének lehetőségéhez.

Bízunk abban, hogy a tanítási, képzési és edzői munkánk során akadémistáink fejlődnek és hogy tevékenységeink segíteni tudják bennük az ismeretek, tapasztalatok összefüggő tudásrendszerré szerveződését mind a sport, mind iskolai tanulmányaik területén. Szándékunk és célunk az, hogy azoknak a készségeknek, képességeknek, kompetenciáknak a fejlődését segítsük, erősítsük, amelyekkel fiataljaink felnőttként, sportolóként és munkavállalóként egyaránt sikeresek, eredményesek lesznek.

Köszönöm, hogy érdeklődésével megtiszteli honlapunkat! Mindenkinek jó böngészést kívánok!

 

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos

sporttudományos és szakmai főigazgató