Jó tanulási lehetőség
A Japánban zajló női kézilabda világbajnokságon csütörtökön szünnap van a magyar válogatott számára, a mieink eddig négy mérkőzést játszottak le. Eddig valamennyi találkozón pályára lépett Vámos Petra, míg Pásztor Noémi tartalékjátékosként vesz részt a tornán, róluk beszélt korábbi edzőjük, Ifj. Kiss Szilárd.

Kim Rasmussen fiatal csapatot nevezett a világbajnokságra, köztük két korábbi NEKA játékost, Vámos Petrát és Pásztor Noémit.

„Természetesen nagyon örültem és meglepett, hogy Petra bekerült a világbajnokságra utazó csapatba, hiszen neki korábban nem volt semmilyen rutinja felnőtt világversenyen. Miután olimpiai kvalifikációs vb-ről beszélünk, hatalmas a tét, én azért egy kicsit féltem őt ettől a mezőnytől, még sokat kell fejlődnie, de ezt nyilván ő is tudja. De alkalmas lehet rá, képes lehet rá, hogy a jövőben – főleg ha a fiatalítás folytatódik - stabil kerettag legyen. Japánban jó tanulási lehetőség számára ez a torna. Nagyon szurkolok neki, hiszen most ő van reflektorfényben, de egyébként valamennyi volt NEKA-s növendékkel kapcsolatban elmondhatom ugyanezt„ – mondta el ifj. Kiss Szilárd.

Vámos Petra szinte megilletődöttség nélkül játszik ezen a világbajnokságon, ha lehetőséget kap igyekszik támadásban és védekezésben is megoldani a feladatát, ráadásul négy mérkőzésen öt gólt szerzett.

„Petrának van egy saját maga által kialakított ritmusa, ami neki fekszik, ami szerint tud kézilabdázni, fontos, hogy a gyorsaságát, robbanékonyságát ki tudja használni, hiszen ez az erénye. Tavaly még a NEKA NB I/B-s csapatában szerepelt, kiemelkedő teljesítményt nyújtott, igazi vezér volt, és abszolút bíztam abban, hogy az élvonalban megállja a helyét. Amikor tavasszal szóba került, hogy 19 évesen távozik az akadémiáról és a Debrecenhez igazol, féltettük őt, de támogattuk, éreztük, hogy benne megvan minden, hogy ezt a lépcsőfokot meg tudja lépni. Az NB I-ben töltött néhány hónap kellett ahhoz, hogy most a felnőtt válogatottban bizonyíthat.”

A magyar válogatott hetekkel ezelőtt utazott el Ázsiába, és remélhetően még több mérkőzés vár a mieinkre. De vajon hogyan kezelik ezt az olyan fiatal játékosok, mint Vámos Petra, vagy a szintén NEKA-nevelésű Pásztor Noémi, aki tartalékként szerepel a vb-n?

Petra kellően intelligens lány, mindig is az volt rá jellemző, hogy folyamatosan építi saját magát. Szerintem most is így áll hozzá a dolgokhoz, ezt a tornát is erre használja fel. Nem látom rajta, hogy megilletődött lenne, rutint kell szereznie, és ha a megfelelő önbizalom-stabilitás is megvan, akkor egy ekkora lehetőség előreviszi és megfelelő teljesítménnyel párosul.  Saját korosztályában, a nyári junior Európa-bajnokságon már bizonyította, hogy hihetetlenül tud koncentrálni, felnőtt szinten természetesen érnie kell és ehhez ilyen hőfokú meccsekre van szüksége.

Pásztor Noéminek nemzetközi tapasztalata van, a bajnoki találkozók mellett a Ferencváros BL-meccsein is bizonyít, én úgy érzem van esély arra, hogy ő is pályára fog lépni Japánban” – mondta el véleményét ifj. Kiss Szilárd.


2019 DEC 05 16:10:27/